Fakültemiz Birinci Sınıf Öğrencileri İçin “Önlük Giyme Töreni” Düzenlendi.

Haber Tarihi :   23.11.2018

 

 Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen ve Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekiner’in davetli konuşmacı olarak katıldığı programa Rektör Danışmanı Doç. Dr. Oğuzhan Görler, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alim, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu, Sivas Eczacı Odası Başkanı Süha Özyazıcı, Eczacı Müjgân Üçer, öğretim elemanları, öğrenciler ve aileleri katıldı.

 

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alim yaptığı açış konuşmasında, “Kıymetli öğrenciler, sizler Eczacılık Fakültesinin kurulduğundan bu yana altıncı dönem öğrencilerisiniz. Çok güç şartlar içerisinde yapılmış, güç şartlar içerisinde eğitim hayatına başlamış bir fakültedesiniz. Ancak çok iyi bir noktaya geldik, çok daha iyi noktalara geleceğiz. Sizin eczacılık fakültesini kazanmanızda elbette ki en büyük etki anne ve babalarınızındır. Sizin buraya gelmenizde onların büyük emekleri var. İçinde bulunduğunuz öğrencilik döneminin değerini bilmenizi isterim. Yakın bir gelecekte buradan mezun olacaksınız çünkü bu yıllar o kadar hızlı ilerliyor. Beyaz önlük giymek mesleğe attığınız ilk adımdır. Bir insanın sağlığı ile ilgileniyorsunuz, koşuşturuyorsunuz,  bir insanın sağlığı üzerinde karar veren insanların kararlarına yardımcı oluyorsunuz. Güzel bir meslektesiniz. Eskiden eczacılık fakültesi mezunlarının bir kısmı ilaç sanayisinde çalışıyorlardı, bir kısmı akademisyen oluyordu, çok büyük bir kısmı da mezun olduktan sonra eczane açıyordu. Ama bugün Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokoller neticesinde o kadar güzel bir noktaya gelindi ki; eczacılık fakültesi mezunları da artık uzmanlık sınavına giriyor, değişik alanlarda uzmanlıklar alıyor; tıp fakültesinde, diş hekimliği fakültesinde de olduğu gibi eczacılık fakültesinde de uzmanlık sınavı ile çeşitli alanlarda uzman olabiliyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

 

Eczacılık Fakültemizin üniversitemizin gözde fakültelerinden biri olduğunu ifade eden Rektör Danışmanı Doç. Dr. Oğuzhan Görler, “Öncelikle ailelerimizi tebrik ediyorum çünkü evlatları sağlık camiasının önemli birer bireyi olma yolunda ciddi bir adım attılar. Bizler sağlık camiasının birer temsilcisi olarak, ülkemizin sağlığını emanet alan insanlar olarak, aramızda böyle büyük ve yeni ışıklar görmekten ciddi şekilde onur duyuyoruz. Sağlık alanında ihtiyacı olan insanlara bizim yapmaya çalıştığımız gibi katkıda bulunup yardımcı olmaları bize büyük güç katacaktır. Kıymetli ailelerimize buraya kadar geldikleri, evlatlarınıza sahip çıktıkları için çok teşekkür ediyorum. Kıymetli öğrenci arkadaşlarımıza da bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum.” dedi.

 

Gurur duyulacak bir mesleklerinin olduğunu söyleyen Sivas Eczacı Odası Başkanı Süha Özyazıcı, “Dekan hocamızın da belirttiği gibi gerçekten gurur duyulacak bir mesleğimiz var. Eczacılık multidisipliner bir eğitim, birden çok alanda hem kimyanın belli bölümlerinde, hem ilaç bazlı, hem de bitkiler ile ilgili yoğun eğitimler göreceksiniz. Öncelikle hazır olun, zor bir eğitim hayatı sizi bekliyor. Ama sonrasında çoklu yapıdan dolayı, birçok alanda meslek tercih etme şansınız olacak. Belki sizlerde bu fakülteyi tercih ederken de biliyorsunuzdur, şu anda mevcut yasalar doğrultusunda serbest eczanelerin sayısında bir sınırlama söz konusu. Bu yüzden de kariyer planınızı yaparken herkesin gittiği yoldan değil, kendi yetenekleriniz doğrultusunda, ülkemize, milletimize, ailenize ve size faydalı olacak alternatif yolları da değerlendirmenizi isterim. Bu konuda Sivas Eczacı Odası olarak bir çok meslek büyüğümüzü buraya davet ederek, eczacıların çalışabilecekleri alanlarda bir çok öncü insanı buraya davet ederek, sizlere bir vizyon vermeye çalışacağız. Aynı zamanda yapacağınız sosyal etkinliklerden tutun da yine mesleki alandaki çabalarınıza kadar her alanda, seve seve sizlerin yanında olacağız. Dediğim gibi eczacılık eğitimi zor ama gelecek açısından umut vadeden bir bölümdür.”  diye konuştu.

 

Programa davetli konuşmacı olarak katılan Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Halil Tekiner ise yaptığı konuşmada, “Bugün sizler için beyaz önlük giyme töreni düzenleniyor. Peki, niçin beyaz önlük giyiyoruz, bu önlüğün beyaz olmasının özel bir nedeni var mı? Kanuni bir zorunluluğu var mı, beyaz önlüğe gelene kadar başka şeyler giydik mi bunun işlevi dışında sembolik anlamı nedir? Eczacılık mesleğinin sembolü olan beyaz önlüğe niçin sahip çıkmalıyız, size kısaca ben bugün bunlardan bahsedeceğim. Evet, biz önlük giymeye eczanelerde mecburuz. Eczacılar ve eczaneler hakkında yönetmelik çalışma kıyafeti başlıklı bölümün 36’ncı maddesinde eczane sahip ve mesul müdürü ile diğer personelin çalışma esnasında beyaz önlük giymesi ve bu kıyafetlerin göğüs cebi üzerinde ad ve soyad belirtmesi zorunludur. Biz beyaz önlüğe sahip çıkmak için bugün bu törendeyiz. Kıyafet ile hijyenin ilişkisi bu beyaz önlüğün tarihsel gelişiminde de etkilidir. Sağlık hizmetlerinde temiz giysilerin önemi eski Mısır’dan beri bilinmekteydi. Tıbbın babası olan Hipokrates ile bu anlayış daha da yaygınlaşmıştır. Hekimlerin temiz ve güzel kıyafetler giymesi ve hoş kokular sürünmesi gerektiğini ifade ediyordu. İslam medeniyetinde ise İbn-i Sina El-Kanun Fi’t-Tıp eserinde hekimlerin kirli dış ortamlardan kendilerini koruyacak temiz giysiler giymesini salık vermiştir.” şeklinde konuştu.

 

Yapılan konuşmalarının ardından önlük giyme törenine geçildi. Davetli misafirler ve fakültemiz öğretim elemanları tarafında öğrencilerimize önlükleri giydirildi.

Tüm Fotoğraflar için tıklayınız.

Video için tıklayınız.

Yukarı