Fakültemiz Birinci Sınıf Öğrencileri İçin “Önlük Giyme Töreni” Düzenlendi(12 Kasım 2019)

Haber Tarihi :   14.11.2019

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mehtap UYSAL’ın davetli konuşmacı olarak katıldığı programa Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr.Alim YILDIZ, Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ahmet ALİM, Fakültemiz Dekanı Prof.Dr.Bülent SARAÇ, Sivas Eczacı Odası Başkanı Eczacı Bahadır EREN, MÜSİAD Sivas Şube Başkanı Salim EMİNOĞLU, dekanlar, fakültemiz öğretim elemanları, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Bülent SARAÇ yaptığı açış konuşmasında, “Bugünden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak artık sizin için. Çünkü bugün kutsal eczacılık mesleğinin simgesi olan beyaz önlüklerinizi giyeceksiniz. Giydiğiniz bu önlük sadece beyaz bir kumaş değil. Beyaz önlük aynı zamanda saflıktır, temizliktir, güçtür, sorumluluktur, vebaldir. Aynı zaman da beyaz önlük çalışkanlıktır. En kutsal anlamı ise hastanın duası, yakınların minnetidir. O önlük aynı zaman da ananızın, babanızın yüzündeki sevinçtir, mutluluktur” ifadelerini kullandı ve öğrencilere eğitim hayatlarında başarılar diledi.

37’nci Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı Ecz. Bahadır EREN ise konuşmasında, “Biz eczacılar tarihi ilaçla başlayan, kökleri yüzyıllara dayanan bir mesleğin mensuplarıyız. Ülkemizin dört bir yanında, dün ve bugün olduğu gibi yarın da ilaç, halk sağlığı adına, sağlığın bireysel ve toplumsal tam bir iyilik hali olduğu bilinciyle hareket edeceğiz. Eczacılar en yakın sağlık danışanımızdır. Bu doğrultuda eczacıların mesleki niteliklerini geliştirmek, hasta odaklı eczacı modelini yaygınlaştırmak ve böylece hastalara verilecek sağlık hizmet kalitesini artırarak, yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflemekteyiz. Sevgili gençler, mesleğimizin geleceğini sizlerle beraber inşa edeceğiz. Bizler; eczacı odamız ve eczacılarımız sizlerin her zaman yanında olacağız. Fakültemizle eczacı odamız arasındaki iş birliği her zaman olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir” diyerek öğrencilere eğitim hayatlarında başarılar diledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Alim YILDIZ, eczacılığın sağlıkla ilgili önemli mesleklerden birisi olduğunu ve 1867 yılında Osmanlıda ilk kez kurulduğuna değinerek, buralardan çok önemli insanların yetiştiğini ifade etti. Konuşmasında “Beyaz önlük temizliği, düzeni ve sağlığı temsil eder. Bugün öğrencilerimiz beyaz önlük giyecekler. Ben hepsini kutluyorum. Ailelerini tebrik ediyorum. Bize gönderdiğiniz öğrenciler inşallah birkaç yıl sonra mesleklerine başlamış olacaklar ve bizi temsil edecekler. Arkalarında yarım asra yakın bir tecrübenin ürünü olan üniversitenin diplomasını taşıyacaklar. Onların başarıları da bizim gururumuz olacak” dedi.  

Protokol konuşmalarının ardından, programa davetli konuşmacısı, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mehtap UYSAL tarafından gerçekleştirilen “Sağlık Okur Yazarlığı ve Medya” konulu söyleşiye geçildi.

Eczacılık mesleğinin çok önemli ve kutsal bir meslek olduğunu ifade eden Prof. Dr.Mehtap UYSAL, bu meslekte her zaman için çok titiz olunması gerektiğini vurguladı.

Prof.Dr.UYSAL, tıp ve eczacılıkla ilgili Latince bir deyim olan ‘Primum non nocere’nin “Önce zarar verme” anlamına geldiğini belirterek, “İyileştirebilirsen iyileştir ama hastayı tedavi edeceğim diye daha kötüye götüremezsin” ilkesini özetlediğini ve bunun sağlıkla ilgili alanlarda etik kuralların ilki olduğuna değindi.

Sağlık medyasının çok önemli olduğunun altını çizen Prof.Dr.UYSAL şunları kaydetti: “Gelişen iletişim imkânları nedeniyle sağlık elimizdeki telefonların içinde gibi gözüküyor aslında ama biraz yararlı mı zararlı mı onu araştıracağız. Tüm dünyada internet başlıca sağlık enformasyonu sağlayıcısı oldu. İnsanlar sağlıkla ilgili bilgileri arama motorlarından arama yaparak ediniyor.” Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek’in hazırladığı bir rapora değinen  UYSAL, tüm dünyada internetin başlıca sağlık enformasyon sağlayıcısı konumuna geldiğini belirterek, genellikle doktora gitmek yerine internetten arama yapıldığını, hastalar ve doktorlar hakkında bilgi almak için internete başvuranların oranının yüzde 92 olduğunu, bu yüzde 92’lik oranın yaklaşık yüzde 50’sinin doktora gittiğini ancak geriye kalan yüzde 50’sinin hiç doktora gitmeden kendini tedavi etmeye çalıştığını söyledi. Konuşmasının devamında, internette veya görsel ve yazılı medyada, topluma sağlıkla ilgili olarak sunulan tavsiyelerin her zaman doğru bilgi içermediği gibi insan sağlığına zarar verecek unsurları da taşıdığını ifade etti.

Programın devamında, gerçekleştirdiği söyleşi nedeniyle Prof.Dr.Mehtap UYSAL’a Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr.Alim YILDIZ tarafından, Sivas Eczacı Odası Eski Başkanı Eczacı Süha ÖZYAZICI’ya da oda başkanlığı dönemindeki iyi niyetli işbirliği ve fakültemize sağladığı katkılardan dolayı Rektör Yardımcımız Prof.Dr.Ahmet ALİM tarafından fakültemiz adına plaket takdimi gerçekleştirildi.

Tören davetli misafirler ve fakültemiz öğretim elemanları tarafından öğrencilerimize önlüklerinin giydirilmesi ile sona erdi.

Tüm fotoğraflar için tıklayınız.

Video İçin tıklayınız.

Yukarı